Tür Suryaz
Açıklama Malzemeler:Suryaz otu,yağ, soğan, kavurma Yemeğin Yapılışı: Suryaz otu kıyılır ve yıkanır, suda kaynatılır, sonra süzülüp sıkılır, kızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılır. üzerine suryaz otu eklenerek karıştırılır. içine kavurma atılır. Karıştırılıp servis yapılır.KAYNAK: Şırnak Valiliği, (2012). Şırnak Kültür Envanteri, Ankara, Anıt Matbaa.

Tür Mumbar
Açıklama Yemek yapımında kullanılacak malzemeler: Küçükbaş hayvanların baş, ayak ve sakatatları ile pirinç, salça, maydanoz ve baharatYemeğin Yapılışı: Kafa parçalara bölünür, işkembe ve kalın bağırsaklar içten ve dıştan iyice temizlendikten sonra hafif kaynamış suda ovularak tekrar temizlenir. İşkembe parçacıklara bölünerek küçük torba halinde dikilir. İçine baharatla karıştırılmış pirinç ile doldurulur. Ateşte iyice pişirilir. Servis yapılırken üzerine öğütülmüş sumak serpilir. KAYNAK: Şırnak Valiliği, (2012). Şırnak Kültür Envanteri, Ankara, Anıt Matbaa.

Adı Serbıdev
Açıklama Yarma iyice pişirilir, büyük bir tabağa konulur. İçi açıldıktan sonra bu çukura kurut (Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülür. Yarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır.

Tür Bırınzer
Açıklama Malzemeler: Su, Şeker, pirinç, tarçın, sarı boya Yapılışı: Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılır. Ateşe konulup kaynatılır. İçine pirinç atılıp pişirilir. Biraz tarçın ve sarı boya katılır. Ateşten indirilip soğuk olarak servis yapılır. KAYNAK: Şırnak Valiliği, (2012). Şırnak Kültür Envanteri, Ankara, Anıt Matbaa.
Tür Fıryedin
Açıklama Malzemeler: Sac ekmeği, dövülmüş ceviz, yağ, toz şeker, şıra Yapılışı:Saç ekmeği ince açılır. Dövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilir. Güzelce kıvrıldıktan sonra, simit gibi yuvarlak yapılıp, dolanır. Fıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülür. Soğuyunca servis yapılır. KAYNAK: Şırnak Valiliği, (2012). Şırnak Kültür Envanteri, Ankara, Anıt Matbaa.